RECEPTY
Jedlá
AHA dovolenka PARGA 2016
Hurááá! Konečne Zuzka zverejnila úžasný koláč, o ktorý sme sa bili v autobuse smerom Parga 2016
AHA víkend august 2016 - Vierkina chalupa
Karfiol zapekaný s cestovinami a syrovou omáčkou (slaninu sme vynechali, aby bol vege)
Bryndzová pomazánka: bryndza, kyslá smotana, maslo, červená paprika, mladá cibuľka/pažítka/pór, kapary.
Lososová pomazánka: nepravý losos (my sme mali pravého, lebo nepravý nebol v obchode, ale s nepravým je to kupodivu zaujímavejšie), črievkový syr, cesnak, strúhaný chren, olivy.
Cesnaková pomazánka:
1 smotanová nátierka mana
2 lyžice smotany
4-5 strúčikov cesnaku
červená mletá paprika
zmiešať, môžeme pridať mletyý parmezán
Vajíčková pomazánka (tú sme napokon neurobili, bude nabudúce)
Vajíčka uvaríme natvrdo a prekrojíme ich na strunkovom krájači dvakrát (na kocky). Pridáme maslo, kyslú smotanu, najemno nakrájanú cibuľu/cibuľku/pór/pažítku (čo máme), vegetu, horčicu, prípadne na malé kocôčky kyslé uhorky.
Neodolateľný brokolicový šalát - toto je link na inú verziu z netu. My sme mali tento:
brokolica
cibuľa
červená paprika
tvrdý syr
zavárané uhorky
majonéza
tatárska omáčka
Brokolicu napariť nad parou 5 minút, rozobrať na malé kúsky, vychladiť, ostatné ingrediencie pokrájať na malé kocočky, všetko premiešať a nechať postáť.
Ďalšie recepty si môžete stiahnuť v súboroch:
Jáhelník od tety Magdy (pšenový nákyp)
Pšeno dvakrát premyjeme vriacou vodou (lebo navrchu je zatuchnutý tuk, ten sa odplaví a nie je to horké), zalejeme vodou a uvaríme. Na konci varenia môžeme pridať mlieko. Do vychladnutého pridáme vajcia (z bielok môže byť sneh), maslo, a podľa chuti: hrozienka, namočené orechy, škoricu, strúhané či krájané jablká, alebo iné ovocie. V tomto bola rebarbora. Navrch kúsky masla. Upečieme.
Namočené orechy
Orechy namočíme do studenej vody a asi po 12 hodinách opláchneme a necháme ešte 12 hodín v uzatvorenej nádobe, mokré. Potom odložíme do chladničky a tam vydržia 3-4 dni, ale obvykle nevydržia :) Pridávame do kaší, čerstvých čokoládových bonbónov, smoothies alebo vyjedáme len tak. Prečo namočené? Sú nielen chutnejšie, ale aj zdravšie - vraj všetky semená sú zdravšie namočené deň - dva. Suché semienko má v sebe enzým, ktorý mu bráni vyklíčiť. Namočením sa tento enzým zmení na opačný - podporujúci klíčenie. No a ten je pre nás zdravší, vraj.
Koláčiky z ovsených vločiek (Jarka)
- 150 g tuku ( Cera) - rozpustiť
- ½ hrnčeka ( 2,5 dcl) kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajíčka
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL škorice - ja dávam trochu viac
- štipka soli
- 1 a ½ hrnčeka hrubej múky
- 3 hrnčeky ovsených vločiek
- 1 hrnček hrozienok alebo orechov - ja dávam všetko, aj hrozienka aj zmes posekaných orieškov
Všetko suché spolu zmiešať, potom pridať tuk a vajíčka. Necháme asi 10 minút odležať. Ak je to veľmi tuhé, môžeme zapracovať trochu mlieka. Pečieme pri teplote 150 °C asi 15minút. Ja dávam na plech papier na pečenie a robím placky, nie kôpky, sú potom chrumkavejšie.
Celozrnné slané pečivo
- Semienka: Tekvica - 1 dcl ( 100 ml)
- Slnečnica - 1 dcl ( 100 ml)
- Sezam - 0,5 dcl
- Ľan - 0,5 dcl
- Ovsené vločky - 1dcl
- Špaldová múka - 3,5 dcl
- Olivový olej - 1,5 dcl
- Voda - 1,5 dcl
- Soľ - 1 lyžička + podľa chuti
- Pridáme rôzne korenie - čierne, bylinky
Vymiešať cesto, rozvaľkať medzi dvoma papiermi na pečenie natenko. Nakrájať na ľubovoľné tvary ostrým nožom. Upiecť pri teplote 175°C asi 20 -30 minút.
Kozmetika
https://www.alternativnimagazin.cz/2000-let-stary-recept-na-pletovy-krem-chladi-omlazuje-a-vyhlazuje-vrasky/